4.1. .fi -domainhinnat

.fi -domainhinnat

.fi domainhinnatJos rekisteröi uuden domainin, ovat sen lähtökulut pienemmät, kuin minkään muun omaa toimintaa suojaavan ja yksilöivän nimen rekisteröintikulut. Edullisia ovat myös domainin ylläpitokustannukset.

Esimerkiksi vahva suomalainen .fi domainpääte on erittäin edullinen ylläpitää. Liikenne- ja viestintäministeriö on vahvistanut fi-verkkotunnusten hinnat seuraaviksi: 1 vuosi 9 €, 2 vuotta 18 €, 3 vuotta 27 €, 4 vuotta 36 € ja 5 vuotta 45 € (alv 0%). Viestintävirasto perii verkkotunnusvälittäjiltä jokaisesta verkkotunnusrekisteröinnistä ja uusimisesta juuri yllämainitun verkkotunnusmaksun, joka on kaikille operaattoreille sama.
Nämä hinnat on hyvä tarkistaa aina operaattorin omasta hinnastosta, koska kukin heistä hinnoittelee itse oman palvelunsa, vaikka yleensä kova kilpailu pitää huolen siitä, että hintataso on erittäin kilpailukykyinen asiakkaan eduksi.

.com- .net- ja .org-domainien keskiarvohinta verkkotunnuksen rekisteröinnistä on noin 10-12 euroa. Myös näitä kannattaa aina tutkia operaattoreiden kautta, koska näissäkin hinnoittelu pohjautuu vapaasti heidän oman hinnastonsa mukaisesti.

Jos suhteuttaa tulevaisuuden tärkeimmän myynti- ja markkinointikanavan kustannuksia esimerkiksi työntekijäkuluihin, on tämä investointi erittäin pieni. Mitä vahvempi domain, sitä arvokkaampi se on, mutta siltikin sen kustannus omaa liiketoimintaa rakennettaessa on ennemminkin kertaluonteinen investointi kuin kasvava kulu.