1. Domain/verkkotunnus

Domain/verkkotunnus

fi verkkotunnusVerkkotunnus ja domain tarkoittavat aivan samaa asiaa. Molempia käytetään hyvin yleisesti kuvaamaan nimeä ja osoitetta, jolla erotut internetissä. Englanninkielinen sana on ”domain”.

Suomessa on vain yksi kansallinen domaintunnus, ja sen pääte on .fi (Finland), esimerkiksi sauna.fi.

Suomessa kaikki perinteiset pankit, monet pörssiyhtiöt, useat suomalaiset tuotemerkit sekä myynti- ja markkinointikanavat käyttävät ensisijaisesti kansallisessa toiminnassaan kotimaista .fi domainpäätettä.

Verkkotunnuksen edessä on pitkään käytetty www. (WorldWideWeb) kirjainyhdistelmää, mutta tämä käytäntö on pitkälti poistunut, ja nykyään mm. markkinoinnissa ja mainonnassa käytetään ytimekkäästi pelkästään domain-nimeä ilman www. -kirjaimia, mallia domainhuutokauppa.fi.

Viestintävirasto: Verkkotunnuksia eli domain-nimiä käytetään osoitteina internetin tärkeimmissä palveluissa, kuten verkkosivujen ja sähköpostien osoitteissa. Suomessa Viestintävirasto hallinnoi fi-verkkotunnuksia ja globaalilla tasolla niistä vastaa ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Viestintävirasto takaa fi-verkkotunnustoiminnan korkean laadun valvomalla välittäjiä. Fi-verkkotunnus säilyy luotettavana ja turvallisena suomalaisena valintana.

Suomi on siirtynyt 5.9.2016 kansainväliseen verkkotunnusmaailmaan, jossa kansallisia tunnuksia voivat rekisteröidä myös ulkomaiset yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Myös muut aiemmat kotipaikka- ja ikärajoitukset poistuivat käytöstä.

Hyvä verkkotunnus ei saa loukata muiden aiemmin rekisteröimiä nimiä, joilla itsellään on laillinen suoja näihin verkkotunnuksiin.

Internetissä olevien valtavien vaihtoehtojen ja laajan tarjonnan määrä on niin suuri, että on lähtökohdiltaan vähintäänkin tärkeää se, millä nimellä ja domainilla siellä toimitaan. Visuaalisesti ja sisällöltään paraskaan sivusto ei toimi, jos kukaan ei tiedä tai muista sen nimeä, eikä muuten löydä sitä valtavasta ja kansainvälisestä nettiviidakosta.